“El monjo no ha de buscar comoditats, sinó viure amb la necessària austeritat que fomenti la seva dedicació a Déu”.
Amb aquesta voluntat, com indica la regla de Sant Benet, un grup de monjos cistercencs posen la primera pedra del Monestir de Santes Creus l’any 1160. Vida de clausura, lloança a Déu, senzillesa, comunitat i treball manual; així van viure durant anys i anys. El que no sabien els germans de la congregació és que, segles després, aquell majestuós edifici esdevindria un dels monuments més simbòlics de Catalunya, bressol de llegendes i història nacional, que obre les portes perquè puguis descobrir-ne tots els seus secrets!
A la riba del riu Gaià, un entorn fèrtil i bucòlic, s’hi aixeca el temple sòlid, auster i elegant, amb espais com el claustre gòtic i la sala capitular que ens permeten endinsar-nos en el dia a dia de la vida monàstica. Com vivien? Com era la seva relació amb Déu? Com s’organitzaven per ser autosuficients? Era fàcil dur una vida tan austera? Endinsa’t dins els murs del monestir i troba’n la resposta!
Tant era el prestigi de Santes Creus, que grans personalitats de la reialesa i la noblesa catalana van escollir el seu sòl per al seu repòs etern. Pere el Gran, Blanca d’Anjou, Jaume II el Just, Roget de Llúria… Tots ells acompanyats d’històries molt anecdòtiques! Descobreix perquè el sepulcre de Pere el Gran mai va poder ser profanant mentre que la tomba de Blanca d’Anjou no només va ser oberta, sinó que un grup de vàndals va passejar la seva mòmia pel voltant del monestir per acabar llençant-la a un pou de la contrada; o descobreix també perquè Roger de Llúria va demanar ser enterrat als peus de Pere el Gran.
Dins l’església, al costat dels sarcòfags, trobareu material audiovisual de l’any 2010, quan un grup d’arqueòlegs van restaurar les estructures funeràries i van reconstruir el cos de Blanca d’Anjou. Una tasca de precisió que fascina a tothom qui l’observa.
L’edifici roman deshabitat des de fa dècades i l’any 1989 va ser integrat en la nova marca turística La Ruta del Cister, que proposa tot un itinerari d’activitats al voltant dels tres monestirs cistercencs de la zona: Santes Creus (Alt Camp), Poblet (Conca de Barberà) i Vallbona de les Monges (Urgell). Actualment, acull diverses activitats culturals i pot ser visitat per tothom, amb guia o lliurement.
Si ets un amant de l’aura de misteri i curiositat que desperta el món medieval, aquest és el teu indret ideal!