En la nostra terra única i fèrtil hi creix un producte que concentra en el seu sabor tota l’essència de l’Alt Camp: el calçot. Parlem d’una autèntica joia de la gastronomia catalana, reconegut per la seva qualitat i sabor inconfusible. Aquesta delícia és l’epicentre de la calçotada, una tradició que va més enllà d’un simple àpat. La calçotada és cultura, germanor i identitat.
Com és l’autèntica calçotada? El debat està servit! Malgrat això, tot i les moltes opinions, hi ha un denominador comú: el quilòmetre zero. La calçotada la fan els pagesos i pageses del nostre territori que conreen els calçots amb les tècniques centenàries que es transmeten generació rere generació; la fan els negocis de proximitat que tracten el producte amb la delicadesa de qui l’estima com s’estima el territori; la fan també els artesans i artesanes del foc, que amb flama viva troben el punt de cocció exacte; i la fa l’àvia amb la seva salsa de calçot, que un cop a la llengua et fa sentir com a casa. La calçotada és Alt Camp!
Per salvaguardar aquest segell de qualitat i tradició neix la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) Calçot de Valls, una marca que ens garanteix l’autenticitat del producte. A més, un cop a l’any, Valls acull la Gran Festa de la Calçotada, que aquest 2025 se celebrarà el diumenge 26 de gener. Durant la celebració, els assistents poden participar en calçotades a l’aire lliure acompanyades d’una variada programació d’activitats, com música en viu, espectacles, concursos i activitats per a tota la família.
Per aquest motiu us convidem, entre els mesos de novembre i abril, a experimentar-ho en primera persona, perquè la calçotada també és de tots els qui la fan i la valoren! Visita la comarca i alça tres cops la vista al cel, com ensenya la tradició: una primera vegada per contemplar com l’enxaneta corona un castell; la segona, per admirar el campanar de Valls, el més alt de Catalunya; i l’última, per menjar calçots a l’estil de tota la vida, amb el braç alçat i la boca ben oberta!