Querol és l’essència de la muntanya i de les terres del Gaià de l’Alt Camp. Visiteu-hi l’església romànica de Santa Maria (s. XII),situada a la part més alta del turó al voltant del qual s’estén el nucli de Querol, on també trobareu el cementiri, que destaca per les seves esteles funeràries. Aneu-hi a peu i contempleu les magnífiques vistes a les terres banyades pel riu Gaià.
A Querol també destaca el Castell (BCIN). El 1835, durant la primera Guerra Carlina, una partida de liberals el va malmetre. en Actualment s’hi estan fent obres d’urgència per consolidar-ne els murs i voltes que encara es mantenien. Destaca la torre nord, del segle X, construïda amb la tècnica de l’opus spicatum.
El municipi també acull altres castells com el de Pinyana, de l’any 986, o el de Saburella, situat a la dreta del riu Gaià i construït entre el 1193 i el 1229, de propietat privada.
L’Església de Sant Jaume de Montagut (BCIN), a tocar del turó del mateix nom, és un dels temples medievals més ben conservats de l’Alt Camp. La portalada és típicament romànica, d’arc de mig punt amb arquivoltes; l’interior, en canvi, gran i espaiós, és de factura gòtica. La visita mereix una bona excursió des de Querol.
Al costat de Sant Jaume hi ha un cim cònic – Montagut – amb una visió espectacular d’una part important de Catalunya. Hi trobareu unes taules paisatgístiques que us ajudaran a identificar molts elements.
El terme de Querol té diversos pobles agregats, entre els quals destaquen Esblada, amb una preciosa església romànica dedicada a sant Jaume; Bonany, amb l’Alzina de la Casa Gran, un arbre monumental proper al poble, i Valldossera, on trobareu, al mig d’un bell paratge, l’església barroca de Santa Maria de Valldossera, del 1685. Va ser construïda sobre una d’anterior, pertanyent a Santes Creus, que ja s’esmenta al segle XII. A la primavera s’hi fa un aplec tradicional que compta amb molta devoció per part dels habitants de la contornada.
El gorg Negre, al riu Gaià, és la destinació d’una de les excursions més recomanables que es poden fer des de Querol. S’hi va per un senderó que surt del poble mateix. A més, els amants de la naturalesa també podran visitar l’Hort de les Salamandres, un espai natural de conservació d’aquest amfibi autòcton.