El Pla de Santa Maria acull un dels monuments més emblemàtics del romànic català: l’Església de Sant Ramon de Penyafort (BCIN), un temple exquisit del segle XIII que conserva una portalada escultòrica i uns capitells de primer ordre. A l’interior hi ha un orgue construït l’any 1876 pels germans Gheude per a l’església del Petit Séminaire de Basse-Wavre, a Bèlgica. Als anys vuitanta del segle XX, l’amistat de l’aleshores rector del Pla de Santa Maria, mossèn Joan Magí, amb l’orguener belga Wilfried Praet va propiciar la compra de l’instrument per traslladar-lo al Pla, sens dubte una bona aportació al patrimoni cultural del poble.
L’actual indústria del Pla de Santa Maria juga un paper important la comarca, però aquest paper va ser clau quan, ara fa cent anys, en l’època de la Mancomunitat, s’hi ubicà una fàbrica tèxtil que va donar feina a tot el poble i a part de la comarca. Avui, reconvertida en Centre d’Interpretació del Tèxtil, acull uns antics telers, únics a la Catalunya Nova, que es poden veure en funcionament. Al complex també hi ha el Museu Agrícola, amb una bona col·lecció de carruatges i eines del camp, i amb un incipient Museu del Morter. L’entorn de La Fàbrica destaca per la bassa, de més de 5.000 m², on es pot fer un passeig en barca, i pels jardins espaiosos i les antigues edificacions fabrils. Tot plegat conforma un dels equipaments més notables de l’Alt Camp.
D’entre les nombroses activitats a la natura del Camp de Tarragona, la Ruta de la Capona, amb un dels conjunts més nombrosos de construccions de pedra seca, és una de les més recomanables. En un recorregut de poc més d’una hora es poden veure mostres representatives de l’art de la pedra seca: barraques, cossiols, arneres i marges, entre altres construccions. La ruta està senyalitzada i, des del novembre del 2018, forma part de la catalogació del Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) per a la pedra seca.
A la partida dels Carpis, a tocar d’una font, hi trobareu una ermita, també de Sant Ramon, amb unes magnífiques vistes de cent vuitanta graus al Penedès i al Camp de Tarragona.
Al centre de l’antiga vila medieval hi ha el carrer Major, amb unes quantes cases, dites nobles, amb esgrafiats destacables, com les de la família Rubinat, Llobereta o Mitger. A mig carrer, a la plaça de l’Església, no us oblideu de visitar el temple de Santa Maria, un dels més bells exemplars barrocs de la comarca, al qual li manca un segon campanar, imatge i emblema actual de l’escut de la vila.