L’Alt Camp també és pagesia, cooperativisme i amor a la terra, una comarca rural de raça!
Durant anys, l’agricultura ha estat la principal font econòmica de la comarca, sent la vinya un dels cultius més estesos. No obstant això, la vida dels viticultors no era sempre senzilla ni la collita era sempre suficient, especialment després de la plaga de la fil·loxera que va arrasar amb la vinya a finals del segle XIX. Això duu els habitants de Nulles a prendre la decisió d’ajuntar recursos i coneixements i crear el sindicat de Sant Isidre. Ho tenien molt clar: la unió fa la força!
El següent pas era aixecar un celler… un celler del poble i pel poble. L’any 1917 es comença a construir l’edifici. El disseny va ser encarregat a Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí; fet que indicava que aquell celler seria una altra mostra del llegat modernista de la comarca. Martinell ho tenia molt clar, buscava un edifici funcional, però que alhora copsés l’essència de l’entorn rural, amb una estètica coherent amb Nulles i els seus camps. Aquesta realitat es pot apreciar, per exemple, en l’ús de calç i argila, materials propis de la zona.
L’any 1920 s’omplen per primer cop les tines d’un monument que era fruit d’un esforç col·lectiu, com molts altres monuments de la comarca. La majestuositat d’aquests edificis van dur Àngel Guimerà a descriure’ls com a “catedrals del vi”!
El celler segueix avui operatiu, sota el nom d’Adernats, treballant principalment les varietats blanques autòctones de la zona: el Macabeu, el Xarel·lo i el Moscatell. A més, s’ofereixen tot un seguit de visites, tastos i experiències enoturístiques que et faran obrir a la comarca a través del paladar. Sense cap mena de dubte, un imprescindible!