“Força, equilibri, valor i seny”, va escriure Josep Anselm Clavé. Això són els castells, ni més ni menys! En la nostra terra, l’Alt Camp, prenen un valor especial, ja que Valls és el bressol d’aquestes construccions humanes tal com les coneixem avui dia.
Els castells són una evolució del ball de valencians, una dansa tradicional que es van estendre pel Camp de Tarragona durant el segle XVIII i que, com era de costum, acabava amb una figura humana. El protagonisme creixent d’aquesta figura final i la rivalitat entre agrupacions de balladors van dur als vallencs a la creació d’una disciplina nova: els castells. A principis del segle XIX, els primers castellers de la vila es van agrupar en dues colles, la dels Pagesos i la dels Menestrals. D’aquesta manera apareixen els embrions de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls, que al llarg de dos segles s’han transformat fins el que són ara.
Així doncs, parlem d’una rivalitat única i històrica que només es pot conèixer i palpar a la plaça del Blat. La competició entre colles per tocar el cel han dut a fites històriques com la consecució del tres de nou sense folre (3d9sf) durant la diada de Santa Úrsula del 2019, un castell de màxima complexitat que només ha pogut ser dominat per les dues colles de Valls.
Tot i que actualment els castells són un fenomen estès per tot Catalunya i tant la Colla Vella com la Colla Joves actuen arreu del territori, Valls acull cinc diades al llarg de l’any que enfrontes les dues colles: la nit de Completes (23 de juny a la nit), Sant Joan (24 de juny), la Firagost (primer dimecres d’agost), la Diada nacional de Catalunya (10 de setembre) i la més important, Santa Úrsula (últim diumenge d’octubre). A més, cada deu anys, per les Festes Decennals en honor a la Mare de Déu de la Candela, totes les colles castelleres del món són convidades a Valls a fer castells de manera simultània (principis de febrer de cada any acabat en u).
L’experiència castellera vallenca s’arrodoneix amb la visita al Museu Casteller de Catalunya, de recent obertura, que et permetrà entendre el fet casteller en tots els seus àmbits. Descobreix com s’estructuren els castells, les principals gestes històriques del món casteller, les colles castelleres d’arreu, el seu argot propi, els diferents tocs de timbal i gralla… i molt més!
Visita’ns i viu la nostra passió. Estàs disposada a perdre-t’ho?