El Molí del Fort és una associació amb el propòsit de, en primer lloc, donar més veu i visibilitat al patrimoni històric del Molí del Fort, construcció registrada al servei del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a “Bé Cultural d’Interès Local”; i en segon lloc, servir a la societat en matèria de conservació i divulgació del patrimoni natural de les Muntanyes de Prades.
Aquestes són les activitats que es duen a terme i es poden fer en família:
Visita el centre de conservació de fauna
Realitzem visites guiades per tot aquell públic que vulgui venir a conèixer tots els projectes que s’estan portant in situ al Molí del Fort. Els visitants s’endinsaran en un espai habitat des de fa gairebé 1000 anys. Podran observar les diferents activitats que es realitzaven a la finca i coneixeran de primera mà tots els animals i plantes que habiten en aquest indret.
Podràs visitar les següents instal·lacions: el molí fariner, el molí paperer, el colomar per l’àguila cuabarrada, el centre de cria del cranc de riu, la turbina hidroelèctrica centenària i el centre d’acollida d’animals.
Endinsa’t a la vall del riu Brugent
Ruta circular de muntanya d’uns 5 km de recorregut. Sortirem des del poble de Farena i ens endinsarem pel bosc mediterrani de l’Espai Natural Protegit de “Les Muntanyes de Prades”, on anirem reconeixent el patrimoni natural i cultural de l’entorn. Arribarem al riu Brugent (Reserva Natural Fluvial de Catalunya) i seguirem el seu curs per un sender fins arribar al Centre de conservació de fauna del Molí del Fort. Lloc on podrem conèixer tota la tasca que realitza l’entitat per protegir el medi natural.
Les abelles i les plantes mel·líferes
Començarem la sortida a l’obrador Flors del Brugent, on l’apicultor local ens explicarà el procés d’extracció de la mel i la importància de les abelles per la biodiversitat. Posteriorment, farem una petita ruta naturalista, en la que ens endinsarem per les muntanyes de Prades i anirem reconeixent les diferents plantes i flors que necessiten les abelles per produir la mel.
Jornades de voluntariat ambiental
La participació ciutadana és un dels pilars dels nostres projectes. Ja que dóna més força, visibilitat, credibilitat i suport per conscienciar la societat sobre els diferents factors que alteren l’equilibri del medi natural.
Les accions que realitzem són:
– Campanya de recollida de residus al riu
– Acció solidària de retirada d’arbres i vegetació de la llera del riu
– Censos de fauna autòctona
– Retirada d’espècies exòtiques invasores
– Millora i rehabilitació del centre de conservació de fauna
Educació ambiental als centre educatius
Una de les principals finalitats de l’entitat és l’educació, divulgació i sensibilització ambiental. És per això que realitzem tot un seguit d’activitats d’educació ambiental per tal de conscienciar la ciutadania sobre la protecció del patrimoni natural i la biodiversitat.
Les tasques que realitzem són:
– Visites guiades al Centre de conservació de fauna
– Sortides de camp
– Tallers didàctics
– Xerrades divulgatives